2017. június 5., hétfő

Szerda, június 7.:


Vadrózsák népdalvetélkedő


18.00: Nyitóünnepély. A köszöntő beszédek után sor kerül a KDFIE Kis Herceg című előadása
Helyszín: a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György díszterme.

Antoine de Saint Exupéry, A kis herceg című klasszikusát viszi színpadra a Kolozsvári Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet lelkes csapata.


20.00: Szeretetvendégség a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban.


Csütörtök, június 8.:
12.00–18.00: A Nyitott templom programjai17.00–20.00: Gyermekfoglalkozások az Unitárius Óvodában (kőfestés, filcfűzés, arcfestés, aszfaltrajzok stb.)

17.00: Könyvbemutató: Balázs Mihály: Hitújítás és egyházalapítás között, Tanulmányok az erdélyi unitarizmus 16–17. századi történetéről című kötetét Molnár Lehel egyházi levéltáros mutatja be. Helyszín: János Zsigmond Unitárius Kollégium, Dávid Ferenc Imaterem.
A magyar unitárius egyház kezdeményezésére megjelenő kötet összeállításakor a szerző nagyon gyakorlatias szempontból indul ki. Úgy gondolta, akkor cselekszik leginkább az ebben a közösségben élő lelkészek, teológiát hallgatók, vagy éppen történelmük iránt érdeklődő hívek hasznára, ha a megtisztelő felkérést olyan írások összegyűjtésére használja fel, amelyek Erdélyben nehezen hozzáférhető külföldi, vagy magyarországi kötetekben jelentek meg.” Olvassuk a kötet előszavában.

17.00: Városséta Korzó Egyesület vezetésével: A király (ál)ruhái – Mátyás kultusz Kolozsváron. Gyülekező és indulás Mátyás király szülőháza elől.


17.30: Nyílt nap az unitárius bölcsődében

A 2010-ben alakult Unitárius Bölcsőde, Kolozsvár első magyar nyelvű bölcsődéje is kinyitja kapuit e rendezvény ideje alatt a tágabb közönség számára. Ez alkalommal lehetőség nyílik a bölcsőde alkalmazottaival megismerkedni és beszélgetni, valamint az intézményi beszoktatásról osztanak meg néhány gondolatot. A találkozóra várjuk gyermekeiket a bölcsődébe beiratkozni akaró családokat, illetve minden kedves érdeklődőt.


19.30: Biblia és reformáció című kiállítás megnyitója az unitárius templomban:
A Biblia kétségtelenül központi szerepet tölt be a 16. századi protestantizmus történetében. A Szentírás tekintélyére alapozó, azt magyarázó, nemzeti nyelven megszólaló protestáns prédikációk nagyban hozzájárultak a jelenlegi Európa szellemi arculatának a kialakulásához. A tíz pannóból álló kiállítás a Szentírás 16. századi központi szerepét mutatja be, kiemelve a magyarországi eseményeket és a Vizsolyi Biblia fontosságát. A megnyitó keretében, a pannók megcsodálása mellett, rövid vallomásokat hallgathatunk a Szentírásról. A találkozót zenés program egészíti ki.

20.30: Borkostoló az 1568 Bistroban: Az idén megnyílt 1568 Bistro kellemes légkörben, minőségi borok és falatok társaságában várja mindazokat, akik megismerkednének az ízek mellett ez új hellyel is. A helyek korlátolt száma miatt, előzetes bejelentkezés szükséges. Jelentkezni a tdacz@yahoo.com (Dácz Tibor) elektronikus postacímen, vagy a 0740974060 (Rácz Norbert Zsolt) telefonszámon lehet. A belépő személyenként 20 lejbe kerül.Péntek, június 9.:

12.00–18.00: A Nyitott templom programjai

13.00: Kolozsvár unitárius szemmel – városnéző séta Vezető: Korodi Alpár, a János Zsigmond Unitárius Kollégium történelemtanára. Találkozás az Óvárban, a Ferences templom előtt.17.00–20.00: Gyermekfoglalkozások az Unitárius Óvodában
(kőfestés, filcfűzés, arcfestés, aszfaltrajzok stb.)


17.00: Könyvbemutató: Popa Márta: Egyszerű és érdekes fizikakísérletek. 
A kötetet dr. Karácsony János egyetemi adjunktus mutatja be. Helyszín: János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György díszterme.

18.00: Könyvbemutató: Fehér János: A bölöni unitárius templomvár.
A kötet Kovács András művészettörténész, akadémikus mutatja be. 


19:00: Quo vadis ecclesia? Kerekasztal beszélgetés a mai reformáció lehetőségeiről.

A reformáció ötszázadik évfordulóján önkéntelenül feltevődik a címben megfogalmazott kérdés: merre tart a keresztény egyház. Ez alkalommal nem történelmi szempontból, hanem a jelen gyakran csúszós talaján állva beszélgetünk egyházról, vallásról, társadalomról a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermében (Brassai Sámuel utca, 6. szám). A beszélgetésen különböző felekezetű lelkészek osztájk meg véleményüket a Keresztény Egyház jelenével és jövőjével kapcsolatosan. Szombat, június 10.:14.00: A Szabad Szeminárium a Szentírásról nevű tevékenység záró találkozója
A kereszténység eszmetörténetét végigkövető kör, hagyományosan a Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál nevű rendezvényünk keretében tartja záró alkalmát. Helyszín: a belvárosi unitárius templom udvara (rossz idő esetén a belvárosi tanácsterem, Brassai Sámuel utca, 6. szám) 


16.00: Szabad Sajtó? Kerekasztal beszélgetés
Az 1848-as forradalom egyik leglényegesebb követelése napjainkban más köntösben, immár kérdőjellel megfogalmazva újra aktuálissá válik. Vajon létezik-e olyan, hogy független, tényszerű, elkötelezetlen sajtó, vagy minden hírt az adott médium hátterében meghúzódó „erős emberek” állása alapján kell megszűrni? Kényes témákról beszélgetünk az erdélyi média néhány képviselőjével.


18.00: Concordia vonósnégyes előadása

A közismert Concordia vonósnégyes a belvárosi unitárius templomban koncertezik. Ez alkalommal Mozart darabok kerülnek előadásra.

19.00 – Egy másfajta reformáció / O altfel de reformă. Van-e lehetőség a tényleges román-magyar párbeszédre, a történelem és előítéletek célkeresztjében?
Erről és sok minden másról beszélgetünk Sabin Ghermannal. Helyszín: János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György díszterem.Vasárnap, június 11.:
11.00: Istentisztelet a belvárosi unitárius templomban. 
Utána közös ebéd az iskola udvarán, vagy a tornateremben.


11.00: Vasárnapi iskola – Bábszínház: Váróterem Projekt: A szökevény szeplők című előadás.
Írta: Lázár Ervin azonos című meséje alapján Hatházi András
Bábba és díszletbe álmodta: Kürti Andrea
Együtt játszik velük: Csepei Zsolt és Udvari Tímea
Zenére lépteti: Orbán Ferenc és Imecs-Magdó Levente
A számítógép mögött ül: Imecs-Magdó Levente


18.00: Piknik az iskola udvarán:

A hangos színpadi éneklés helyett most egy nagy, közös gitározásra hívunk mindenkit. Hozz magaddal kis harapnivalót, kis innivalót, ülj le mellénk a szalmabálákra, találkozz rég nem látott ismerősökkel, úgy ahogyan régen volt, az igazi gitáresteken. Hozz hangszert is, ha kedved van hozzá!

20.00: Biciklitúra filmvetítés


Hétfő, június 12.:

18.00: Sebestyén Márta koncert a templomban
SEBESTYÉN MÁRTA - ANDREJSZKI JUDIT

Erdőkön mezőkön járó...”
Századok magyar zenéje európai kitekintéssel, 

népi és írott forrásokból.


Sebestyén Márta a népzene, Andrejszki Judit pedig a régizene emblematikus alakja. Közös régizene koncertjeik izgalmas utazást jelentenek mindkettőjük számára.
Kettőnk habitusa, zenei gondolkodása nagyon hasonló, noha hangfajtánk, stílusunk eltérő - mégis sok a közös! Gyönyörűen összesimul a népzene rusztikus volta, hús-vér előadásmódja a reneszánsz nem kevésbé vérbő és örömteli dalaival, - sajnos többnyire "túlszépelgik", túlfinomkodják, s az embereknek téves képzete támad mindkét zenei világról... Mi próbáljuk "emberközelbe" hozni a mai közönséghez, 2015-ben is élvezhető formában, személyes kommentárokkal, közvetlen stílusban." (Sebestyén Márta)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése